понеділок, 17 червня 2013 р.

пізнавальна гра "Правовий калейдоскоп"

Сценарій проведення пізнавальної гри «Правовий калейдоскоп» до Дня Конституції України
Діти діляться на 2 команди. Кожна команда отримує ряд завдань. За кожну правильну відповідь команда отримує по 1 частині області України, яку вона повинна зібрати і склеїти в кінці гри. Завдання дітей скоріше зібрати частини України. 



  • Команди повинні за обмежений час скласти якомога більше маленьких слів з букв у словосполученні «Конституція України». Перемагає команда у якої таких слів більше. Вона отримує 1 частину карти (або таку кількість частин, скільки залишилося у команди слів)

  • Дітям видаються бланки з запитаннями та варіантами відповідей. Команди повинні поставити біля вірної відповіді позначку. За кожну вірну відповідь команда отримує 1 частину картинки.

1. Влада в Україні поділяється на…

а) судову, законодавчу;

б) законодавчу, управлінську, судову;

в) судова, виконавча, законодавча;

г) управлінську, виконавчу, судову.

^ 2. Головний закон України – це…

а) Кодекс України про працю;

б) Конституція України;

в) Всі закони в Україні головні;

г) Закон «Про вибори президента України».

^ 3. В якому році прийнята Конституція України?

а) 1991 р.;

б) 2001 р.;

в) 2010 р.;

г) 1996 р.;

4. Коли в Україні відзначають День Конституції?

а) 28 червня;

б) 22 січня;

в) 7 липня;

г) 24 червня.

^ 5. Хто в Україні є гарантом Конституції?

а) ніхто;

б) президент;

в) міністр економіки;

г) міністр культури.


  • За Конституцією в Україні державною мовою є українська. Це офіційна мова, якою користуються в Україні. Тому кожний українець має нею володіти. Дітям пропонується виконати мовні завдання:

Варіант А: Діти отримують завдання виправити помилки в словах-русизмах, які часто вживаються на українській мові невірно. Запитання задається одночасно двом командам. Хто з команд швидше відповість, той і отримує 1 частину карти. Виправте помилки:

- «Шість блюдечок»

Правильно «Шість тарілочок»

- «Земля лишилася чарівного сну»

Правильно «Земля звільнилася від чарівного сну»

- «Циганка-гадалка»

Правильно «Циганка-ворожка»

- «В скільки годин ваш автобус»

Правильно «О котрій годині відходить ваш автобус»

- «Дві бутилки молока»

Правильно «Дві пляшки молока»

- «Здавати іспит»

Правильно «Складати іспит»

- «Магазин закритий»

Правильно «Магазин зачинений»

- «Згущонка»

Правильно «Згущене молоко»

- «Хто крайній?»

Правильно «Хто останній?»

- «Почтова откритка»

Правильно «Поштова листівка»

- «Дитята коляска»

Правильно «Дитячий візок»

- «Залізна дорога»

Правильно «Залізниця»

- «Курине яйце»

Правильно «Куряче яйце»

- «Гарні обої»

Правильно «Гарні шпалери»

Варіант Б: Діти отримують завдання на окремих листах. Вони повинні вгадати, що за приказка зашифрована у завданні. Діти можуть отримати підказку – приказки перевернуті, при їх складанні використовувалися антоніми.

І кріпосний, і не пропав - Або пан, або пропав.

Не боятися зайця – в поле ходити - Боятися вовка - в ліс не ходити. 

Вогонь і повітря збільшує - Вода і камінь довбає.

У гамірному лісі ангелів немає - В тихому болоті чорти водяться.

Каплі без води бувають - Диму без вогню не буває.

Знайшовся в шести березах - Заблукав між трьох дубів.

А стеля не має носа - І стіни мають вуха


  • Конституція України визначає головні права та обов’язки громадянина України. Кожен зобов’язаний знати свої права та обов’язки. Дітям пропонується перевірити чи знають вони свої права.

Варіант А. Діти повинні заповнити таблицю з ознаками прав та назвами прав громадянина України, що визначені в Конституції. Команда отримує таблицю і варіанти на відповідей на окремих папірцях. Завдання команди – знайти серед запропонованих варіантів вірні і вклеїти їх в таблицю в графу «Право» навпроти відповідної ознаки. За кожну вірну відповідь команда отримує 1 частину карти.


Ознака

Право

Ніхто не може бути свавільно позбавлений життя. Обов'язок держави - захищати життя людини. Кожен має право захищати своє життя і здоров'я, життя і здоров'я інших людей від протиправних посягань.


Громадяни України можуть вільно писати листи і не перейматися, що їх хто-небудь прочитає.


Не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за

вмотивованим рішенням суду.


Кожен громадянин може отримати дошкільну, середню, професійно-технічну, вищу освіту. 


Громадяни України мають право заробляти на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується. Кожен має право на належні, безпечні і здорові умови праці,

на заробітну плату, не нижчу від визначеної законом.


Держава створює умови, за яких кожний громадянин матиме змогу побудувати житло, придбати його у власність або взяти в оренду.


Громадяни України можуть лікуватися у медичних закладах та отримувати лікарську допомогу. 



Діти отримують наступні варіанти з яких повинні обрати вірні та вклеїти в таблицю: право на свободу та особисту недоторканність, право на життя, право на повагу до власної гідності, право на житло, право на охорону здоров’я, право на працю, право на свободу думки і слова, право на недоторканність житла, право на таємницю листування, право на приватну власність, право на соціальний захист, право на безпечне довкілля, право на освіту.


^ Вірні відповіді: право на життя, право на таємницю листування, право на недоторканність житла, право на освіту, право на працю, право на житло, право на охорону здоров’я. 


Варіант Б. Діти за 2-3 хвилини в середині команди пишуть список прав визначених в Конституції. Потім команди по черзі називають записані права. Якщо одна команда назвала право, то інша його викреслює зі свого списку і не називає. Команда у якої залишиться більше прав отримує 1 частину карти України (або таку кількість частин, скільки залишилося у команди не названих прав)

Варіант В. Діти отримують ситуації. Командам необхідно визначити які права людини порушені в цих ситуаціях. Оцінюється правильність виконання завдання. 

Ситуації:

- Батько повернувся додому ввечері. Він дізнався, що його син Єгор отримав за день дві незадовільні оцінки з української мови. Батько дуже розсердився, насварив сина та декілька разів вдарив його. Яке право порушено? (право на повагу до власної гідності, право на охорону здоров’я, право на свободу та особисту недоторканність).

- Дівчині Марині стало погано у школі, в неї сильно заболіла голова, почало нудити. Медична сестра школи відмовила Марині у допомозі, аргументуючи це тим, що вона прийшла хворою до школи вже з дому і тому нехай іде додому лікуватися, адже якщо медична сестра буде допомагати кожному учню, в неї не вистачить ні сил, ні медикаментів. Яке право порушено? (право на охорону здоров’я, право на життя).

- Мати знайшла особисті листи доньки Олі, які вона отримувала від свого друга Сергія з іншого міста. Матері не сподобалося, що Оля листується з Сергієм, вона заборонила їй це робити і сильно насварила. Яке право порушено? (право на таємницю листування, право на свободу та особисту недоторканність, право на свободу думки і слова).


  • Дітям пропонується переставити окремі букви в словах, щоб вийшло речення, яке стосувалося би Конституції України. Команди змагаються на швидкість. Та команда, яка перемагає, отримує 1 частину карти.


П А А В О Г 

Ж К О Г О Н О 

О Д 

Н К Т О Ц Ї С И Т У І 

Н У Р К А И Ї 


^ Зашифроване речення «Повага кожного до Конституції України»


  • Територія України є недоторканною, цілісною, а державний устрій – суверенний. Це визначено в Конституції України. Діти отримують поле з 9 рівних квадратних клітин. Поле – це символ території України. Одна команда має картки червоного кольору, інша зеленого. Поле – це територія України. Команди по черзі роблять хід і закривають одним з квадратів одне з 9 клітин. Завдання команд швидше за іншу команду викласти квадратики свого кольору у діагональ, горизонталь або вертикаль (принцип «хрестиків-нуликів»). Яка з команд переможе, та і «отримає територію України», а разом з тим частину карти. Грати можна декілька разів. Якщо команди грають в нічию, то жодна з них не отримує частину карти України.

  • Національними символами України є герб (тризуб), прапор (дві смуги – синя та жовта) та гімн («Ще не вмерла Україна», слова Павла Чубинського, музика Михайла Вербицького ).

Варіант 1. Діти отримують лист паперу та фломастери. Командам необхідно зобразити герб України по пам’яті. Яка з команд швидше та правильніше зобразить, та й отримує 1 частину карти України.

Варіант 2. Командам пропонується творче завдання – намалювати яким би вони зобразили прапор та герб України, якщо б команді доручили їх розробити. Команди повинні пояснити чому саме таке зображення. 1 частину карти отримує та команда, яка намалює оригінальніший за інший малюнок.

Варіант 3. Команди отримують завдання придумати якомога більше значень кольорам прапору України – синьому та жовтому. Наприклад – пшеничне поле та сине небо, жовтий пісок та синє море, жовте сонце та синій птах мрії тощо. 

Варіант 4. Командам необхідно правильно відтворити текст першого куплету гімну України. Команди отримують варіант тексту, де слова у рядку перемішані. Учасникам необхідно їх розставити у правильному порядку. Перемагає команда у якої буде менше помилок.

^ Невірний текст гімну:

Не Україна ще ні воля ні слава вмерла

Нам ще браття усміхнеться українці доля

Вороженьки як роса згинуть на сонці наші

Браття ми у своїй запануємо сторонці

Ми положим душу й ми тіло свободу нашу

Ми браття і покажем роду козацького.


^ Вірний текст гімну:

Ще не вмерла України ні слава, ні воля.

Ще нам, браття українці, усміхнеться доля.

Згинуть наші вороженьки, як роса на сонці,

Запануємо ми, браття, у своїй сторонці.

Душу й тіло ми положим за нашу свободу,

І покажем, що ми, браття, козацького роду.


В кінці гри діти повинні приклеїти на карту отримані частини областей за всю гру. У якої команди таких частин виявиться більше, та й перемогла у грі.







Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.