пʼятницю, 13 жовтня 2017 р.

Семінар-практикум "Впровадження Універсальної десяткової класифікації в бібліотеках Виноградівського району"

29 березня 2017 року після офіційного опублікування набула чинності Постанова Кабінету Міністрів України від 22 березня 2017 року № 177 “Про припинення використання Бібліотечно-бібліографічної класифікації та впровадження Універсальної десяткової класифікації”.  
На виконання  цієї Постанови  22 вересня в  центральній районній бібліотеці відбувся районний семінар-практикум «Впровадження Універсальної десяткової класифікації в бібліотеках Виноградівського району». Консультація директора РЦБС Вашкеба К.Г.  на тему   "Універсальна десяткова класифікація (УДК): знайомимось, вивчаємо, впроваджуємо" надала лаконічну, але змістовну первинну інформацію про УДК для початківців, низку необхідних посилань, а також запропонували покроковий план дій щодо впровадження нової класифікації як у процесах опрацювання бібліотечних фондів, так і у розстановці фонду та в облікових процесах і відповідній документації . Вона ознайомила  із самою класифікацією - бібліотека має у своїх фондах перше (двотомне) та друге видання УДК .Директор ВРЦБС ознайомила всіх працівників із наказом і робочим планом щодо переводу фондів бібліотек ВРЦБС на УДК.
       З консультацією «Основи систематизації документів за таблицями Універсальної десяткової класифікації» виступила зав. відділом комплектування і обробки літератури  ВРЦБС Власенко В.М.  яка  ознайомила працівників бібліотек  з матеріалами спеціального розділу на сайті Книжкової палати України імені Івана Федорова - ексклюзивного власника УДК в Україні та центру з питань методичного забезпечення впровадження УДК, згідно з Постановою 177; інформацією, опубліковану в Фейсбуку  фахівцями – учасниками відкритої групи УДК, презентацією гол. бібліографа відділу каталогізування    КЗ “Закарпатська ОУНБ ім. Ф.  Потушняка”  Закарпатської обласної ради Гопко І. А. «Впровадження УДК  у роботу бібліотек» вона також зупинилась на особливостях систематизації фондів  за Універсальною десятковою класифікацією з урахуванням вікових категорій користувачів .Працівниками відділу комплектування і  обробки  літератури були проведені практичні заняття  щодо систематизації документів  згідно таблиць УДК.


Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.