середу, 13 грудня 2023 р.

Семінар-практикум «Планування роботи бібліотек на 2024 рік: пріоритети діяльності в роботі з громадою та звітність за 2023р»

 З метою навчання та підтримки бібліотекарів Виноградівської ТГ у виконанні певних бібліотечних процесів: підготовка річного звіту і плану, нормування бібліотечних процесів та статистичне звітування на базі Виногрдівської центральної публічної бібліотеки №1, проведено семінар-практикум «Планування роботи бібліотек на 2024 рік: пріоритети діяльності в роботі з громадою та звітність за 2023р».

Відкрила семінар в.о.директора КЗ «Виноградівська публічна бібліотека – Марушка М.В., яка в своєму виступі розкрила основні вимоги та напрямки діяльності бібліотек, звернула увагу на нововведення у звітуванні за формою 6-нк. Та перед тим, як перейти до консультацій підготовлених колегами, запропонувала створити шкалу подій за 2023 рік. Бібліотечні працівники занурившись у спогади звітнього року, активно ділились з колегами найвизначнішими подіями, а це і особисті події, і події села та бібліотеки.

Далі взяла слово провідний бібліотекар Виноградівської міської бібліотеки-філії для дітей №2 – Любка Й.Й., яка презентувала досвід роботи бібліотеки та рекомендувала нестандартні підходи в проведенні масових заходів для дітей.

Низку порад для організації обслуговування та проведення заходів у бібліотеці для людей з особливими потребами презентувала провідний бібліотекар Виноградівської міської бібліотеки-філії №3 – Шапко Г.М. Інформувала учасників про важливість забезпечення у суспільному просторі доступності та безбар’єрності, а також шляхи їх досягнення у бібліотеках. Обговорені наступні питання: архітектурна доступність, толерантна взаємодія, як можна організувати зручний для людей простір, як знищувати бар’єри у фізичному світі та формувати у людей сприйняття «доступності» як суспільної норми.

В ході семінару, питання сприяння національно-патріотичному вихованню населення, популяризація краєзнавства у селі, інформування громади про події з історії і сьогодення краю, висвітлювали у формі печа-куча, працівники бібліотеки-філії №5 с. Олешник – Любка О.С. та Барнич Г.В.

Сьогодні важливого значення набуває розвиток бібліотечної журналістики як нового напряму діяльності в системі масової комунікації. Активне використання бібліотеками новітніх каналів, форм, засобів і технологій масової комунікації створює необхідні передумови для цього. Бібліотекар цифрового хабу – Ромушко К.В. презентувала напрацювання у сфері бібліотечної журналістики. Бібліотечні фахівці мали можливість набути та вдосконалити навички написання прес-анонсів, прес-релізів та пост-релізів. Для закріплення отриманих знань учасники семінару виконали практичне завдання по створенню власного посту у Facebook.

Семінар-практикум сприяв обміну досвідом між бібліотекарями, був корисним з точки зору набуття та подальшого використання отриманої інформації у роботі з користувачами. Приємним сюрпризом стала гра «Дерево ідей на 2024 р.», тобто бібліотекарі обмінювали бібліотечну ідею на подарунок. Зі щирими посмішками, натхненні ідеями та побажаннями з прийдешніми новорічно-різдзвяними святами завершився семінар бібліотечних працівників.

 

 








Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.