пʼятницю, 7 червня 2013 р.

Три способи створити логотип бібліотеки

Логотип на сьогодні є обов’язковим атрибутом будь-якої організації. На жаль, не в багатьох бібліотеках є логотип, або з якихось причин його не розмістили на першій сторінці сайту бібліотеки. Ще менше бібліотек, які свій логотип зареєстрували. А точніше, є лише одна – Державна наукова сільськогосподарська бібліотека Української академії аграрних наук, яка зареєструвала свій логотип. Його можна знайти в Державному реєстрі свідоцтв України на знаки для товарів і послуг (http://www.uipv.org/ua/bases2.html), що формує  Державна служба інтелектуальної власності України. Можливо, заявки подавали й інші бібліотеки. Процедура реєстрації знака (стандартна, не прискорена) триває 12-18 місяців. Розміщення логотипа бібліотеки бажане на першій сторінці сайту. Бажано також розмістити на цій сторінці спеціальний код, який допоможе розмістити логотип поруч з результатами пошуку Google (докладніше англійською тут –http://googlewebmastercentral.blogspot.com/2013/05/using-schemaorg-markup-for-organization.html).


Львівська обласна бібліотека для дітей
На мою думку найліпший, та швидкий спосіб створення логотипа – оголосити конкурс (шлях перший). Для того, щоб на конкурс подали бодай один логотип (жартую), створіть його самостійно за допомогою спеціалізованих онлайн-сервісів (шлях другий) або за допомогою будь-якого графічного редактора (шлях третій).
Шлях перший – Конкурс
Перший крок – видання Розпорядження керівника установи про проведення конкурсу “Логотип бібліотеки”, яке визначає мету та дати проведення Конкурсу, затверджує Положення про Конкурс, утворює Організаційний комітет з підготовки та проведення Конкурсу, визначає завдання Оргкомітету та затверджує його склад. Тобто потрібно підготувати й Положення про Конкурс. Зразків чимало в Інтернеті, у тому числі, розроблені нашими колегами: Бібліотекою Донецького національного медичного університетуЧернігівською міською ЦБСНауковою бібліотекою ХНУРЕ. Положення, які легко знайти в Інтернеті, наприклад, підготовлені для конкурсів на кращий логотип міст ЛуцькаКовеляБердянська, на мій погляд, більш повні та юридично грамотніші.
У Положенні важливо відзначити, що “Переможець Конкурсу зобов’язаний укласти з Організатором Конкурсу договір про передачу виключних майнових авторських прав на логотип. Права передаються безповоротно, безумовно назавжди. У разі, якщо переможець конкурсу протягом … днів з моменту оголошення результатів Конкурсу відмовляється укласти договір про передачу виключних майнових авторських та суміжних прав на логотип, Комісією обирається інший переможець з числа учасників конкурсу”, “подаючи роботу на Конкурс, учасник гарантує дотримання зі свого боку законодавства України про інтелектуальну власність”.
Повідомте про конкурс якомога більше людей! Розішліть запрошення фірмам, які професійно займаються розробкою логотипів; опублікуйте оголошення у газетах; у соціальних мережах; розмістіть біля входу у бібліотеку; всюди, де тільки зможете. Висвітлюйте перебіг конкурсу. Після закінчення конкурсу організуйте виставку ескізів та конкурс “глядацьких симпатій”.
Конкурс не обов’язково має завершуватися врученням переможцю грошової премії. Положення може передбачати, наприклад, вручення грамоти та розміщення сторінок на сайті бібліотеки про переможця та перебіг конкурсу (інші конкурсні роботи).
LogoBforum
Шлях другий – Використання спеціалізованих онлайн-сервісів
Рекомендую – logomaker, але лише для пошуку ідеї. Зверніть увагу на можливість на першому кроці ввести ключове слово для пошуку, заповнивши поле “Keyword search” (англійською). Є можливість обрати один з трьох типів логотипа – Symbol, Abstract, Letter. Серед “Letter” (літери), на мій погляд, є теж цікаві для бібліотек, наприклад, подивіться букву “L”. Додати текст українською до обраного логотипа у Logomaker мені не вдалося, але я не перевіряла усі доступні шрифти. Тому й написала на початку цього абзацу – “для пошуку ідеї”. Крім того, варто прочитати “Terms and conditions”: “LogoMaker зберігає права на логотип і не передає права на логотип користувачеві, доки логотип не куплений користувачем…” та інше. Вартість логотипа logomaker разом з іншими послугами $49. Для порівняння – вартість створення логотипа українським фрілансером 150-400 грн.
Схожий сервіс logoyes http://logoyes.com/– мені менш до вподоби. Але перевірка його можливостей у Вас багато часу не забере. Насправді, існує чимало онлайнових сервісів для створення логотипа: freelogoserviceslogotypecreatorlogogenerator ,logoease та інші.
Шлях третій – Надтворчий
Коментарі тут зайві. Просто малюємо…
P.S. Логотип обов’язково потрібно зареєструвати. Випадки шахрайства з використанням незареєстрованого логотипа не такі й поодинокі. Наприклад, є можливість взяти кимось вже розроблений логотип (знак) та замінити лише назву установи. “Право на одержання свідоцтва має заявник, заявка якого має більш ранню дату подання до Установи…” (Закон України “Про охорону прав на знаки для товарів і послуг”, ст.5, п.6). Схожі до бібліотек знаки можуть мати видавництва, книготорговельні організації, архіви, асоціації, Книжкова палата тощо. Тому слід ознайомитися з усіма зареєстрованими знаками потенційних конкурентів ще до початку розробки/замовлення власного логотипа.
Процедуру реєстрації варто доручити патентному повіреному. Знайти патентного повіреного у Вашому місті допоможе база, розташована на Офіційному веб-порталі Державної служби інтелектуальної власності України –http://sips.gov.ua/ua/attorneys_register_2.html.
Користуючись нагодою, гостинно запрошую всіх відвідати мій блог “Інженерна думка бібліотекаря”, у якому також є повідомлення на тему “Логотип бібліотеки“.
Підготувала: Галина Нежурбіда

Немає коментарів:

Дописати коментар

Примітка: лише член цього блогу може опублікувати коментар.